Dollarin historia

Dollarin historia ulottuu 1700-luvulle. Yhdyisvaltain dollari syntyi kolikkomuodossa eka kerran vuonna 1792. Nimi luultavasti tulee saksan Thalerista. Setelit on tuotettu paperista jossa on puuvilla kuituja.

Dollarin historia ja Espanjan dollari

Ennenkuin Amerikan dollari oli keksitty niin käytettiin Espanjan dollaria tai Meksikon pesoa. Vaikka dollari oli perustettu, vuonna 1792, Espanjan dollari ja Meksikon peso oli silti edelleen käypää valuuttaa vuoteen 1857 asti. Englannin kolikot kelpasivat myös. Yhdysvaltain koillisosassa käytettiin niin sanottua Lion Dollar, siis, leijona dollareita, jotka olivat suosittuja Hollantilaisissa siirtokunnissa jotka myöhemmin muodostivat mm. New York:in. Lejona dollaria käytettiin myös Englantilaisissa siirtokunnissa aina vuoteen 1900-luvulle asti.

Dollari on maailman käytetyin valuutta: 1. US Dollar 2. Euro 3. Yen 4. GBP

Yhdysvaltain Dollari

Dollari on suurin valuutta maailmassa ja käytetään monessa muussakin maassa kuin USA:ssa. Kaikista isoin ja tavallisin dollari on Amerikan dollari. Dollari alunperin perustuu vanhasta kauppavaluutasta joka käytettiin Euroopassa. Ei dollari merkkikään ole alkuperäinen. Tutkijat uskovat että merkki on lainattu espanjalaisilta. On todisteita jotka viittaavat siihen että espanjalaiset on käyttänyt merrkiä ennenkuin Yhtysvallat perustettiin.

Monet maat ja alueet käyttävät dollaria ja monilla on oma versio siitä. Tavallisin on Amerikan dollari joka käytetään kansainvälisessä kaupassa sekä monissa muissa maissa jolta puuttu oma valuutta, esim. Panama, El Salvador ja Zimbabwe.

Australian dollari käytettään myös muissa alueeilla, esim. tyynenvaltameren alueeillaan. Koska dollari on niin iso valuutta se luo vakautta taloudessa näissä maissa.

Toisen maailmansodan jälkeen dollarin arvonnousu alkoi. 2000-luvun alussa dollarin arvo oli noin 1.2 euroa. Sen arvo on laskenut sen jälkeen talouskriisien johdosta. Huolimatta sen aikaisemmista laskukausista dollarilla on nyt jokseenkin vakaa kurssi joka ei vaihtele suuresti.

Koska Amerikan dollari on kaikista ylleisin valuutta, joudumme useinmiten tekemiseen juuri sen kanssa. Mm. kun matkustamme ulkomaille tai ostamme nettikaupoista. Kun me luemme dollarista sanomalehdissä tai netissä niin on se kaikista useinmin Amerikan dollarista puhutaan koska se on maailman suurin valuutta.

Dollarilla on monta positiivista ominaisuutta. M.m. se on vaikuttanut että kaupankäynti on lisääntynyt monissa eri maissa. Ja osittain siksi kun Amerikan dollaria usein käytetään matkavaluuttana USA:n ulkopuolella ja koska Amerikan dollari on vakaa on se monta kertaa auttanut maita vakauttaan taloutta. Vakaa valuutta voi auttaa monella eri tavalla.